Erfelijke Nasale Parakeratose ( HNPK ) (korstenneus)

 

HNPK (Korstenneus) is zeer pijnlijk voor honden

 

Omschrijving :

Erfelijke nasale parakeratose ( HNPK ) is een erfelijke autosomaal recessieve aandoening in Labrador Retrievers . Een mutatie T > G in het SUV39H2 gen veroorzaakt dat de neus een droge tot chronische irritatie en ontsteking van de neus huid leidt

 

Symptomen van de ziekte verschijnen gewoonlijk ongeveer tussen 6 tot 12 maanden . Getroffen honden ontwikkelen een  droog, ruw  grijs tot bruin korsten op het oppervlak en de rand van de neus . In sommige gevallen zullen pijnlijke scheuren rond en op het puntje van de neus ontwikkelen en indien dit niet behandeld verder zal ontwikkelen tot oppervlakkige bacteriële infecties . Ook begint de neus vaak het pigment  van donker naar huidskleur  te veranderen ( licht in kleur ). Hoewel de aandoening  schade- bedreigend is   is continue zorg om een herhaling van overmatige nasale korstvorming te verminderen nodig tijdens de gehele levensduur van de hond.

 

Omdat HNPK een recessieve aandoening is , moet een hond twee exemplaren van de mutatie hebben om de ziekte door te geven . Dit betekent dat een hond een kopie van de mutatie heeft en tekenen of symptomen van HNPK niet heeft  deze hond staan dan bekend als drager . De drager kan vervolgens het normale Gen of het Gemuteerde Gen doorgeven aan elk nageslacht . Als er met  twee dragers worden gefokt , is er een kans van 25% op ​​een hond die twee gemuteerde kopieën van het gen ontvangt en zou worden beïnvloed door HNPK .